Daaaawno mnie tu nie było, miałam ochotę prowadzić bloga w czasie trwania konkursu ale jakoś wtedy weny i czasu brakło. Grzebiąc dziś w internecie zauważyłam, ze dużo dziewczyn pyta o krem budyniowy, dużo innych dziewczyn przysyła swoje przepisy, ale szczerze mówiąc żaden z nich nie przypadł mi do gustu, a niektóre ( jestem o tym święcie przekonana) absolutnie nie nadawałyby się do spożycia. Postanowiłam więc wrzucić mój niezawodny przepis na krem, który można przygotowywać zarówno z różnych smaków budyniu jak i z dodatkiem kawy czy kakao. Ja jednak podam przepis bazowy, czyli tradycyjny śmietankowy. Może komuś pomogę w świątecznym przyrządzaniu pyszności :)

Skład:

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

1 łyżka mąki pszennej

2-3 łyżki cukru

0,5 litra mleka

4 żółtka

kostka margaryny lub masła roślinnego

Przygotowanie:

Z 0.5 litra mleka odlać ok. pół szklanki i rozpuścić w niej opakowanie budyniu + łyżkę mąki pszennej. Resztę mleka wlać do garnka i dodać 2-3 łyżki cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wlać rozmieszany proszek budyniowy i ugotować na gęsto ( przed wlaniem można na moment zdjąć z gazu aby nie zrobiły się grudki). Odstawić gotowy budyń do wystudzenia.

Margarynę utrzeć z żółtkami na puszystą masę i stopniowo dodawać ugotowany, zimy budyń. Gdy składniki dobrze się połączą i masa będzie puszysta można zakończyć ucieranie.

Tak przygotowanym kremem smaruję upieczony wcześniej biszkopt ( najlepiej nasączony delikatnym ponczem lub galaretką), na wierzch układam owoce i zalewam galaretką. 

                                                                Smacznego!

PS. A przepis na biszkopt ktoś chce ?

 


photo
Krem budyniowy: Zdjęcie pochodzi z notki Szybki krem budyniowy specjalnie do świątecznych ciast


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy