paździe.11

kotlet a'la devolay z niespodzianką

dodano: 11 października 2009 przez kaczka89


Ponieważ wszystkim moim domownikom przejadły się tradycyjne schabowe wpadłam na pomysł aby coś do nich dodać, żeby były bardziej atrakcyjne. Zawsze lubiłam tradycyjne devolaye jednak stwierdziłam że masło to za mało. Postanowiłam wykorzystać kilka innych produktów:

- tyle plastrów schabu na ile osób przewidujemy danie

- ogórki konserwowe

- cebula ( najlepiej biała)

- musztarda 

- żółty ser

- jajko, mąka i bułka tarta na panierkę

- wykłaczki

Schab rozbijamy cienko, obsypujemy solą i pieprzem ( ja czasami dodaję jeszcze przyprawę do kebabu, bądź kurczaka aby mięso miało bardziej wyrazisty smak) odstawiamy aby mięso przeszło przyprawami. Następnie każdy plaster smarujemy cienko musztardą, dodajemy kilka pasków ogórka ( ja przeważnie kroję ogórka wzdłuż na cztery, ale jak ktoś ma większe okazy to można drobniej), talarek cebuli przekrojony na poł i kawałek sera. Wszystko szczelnie zawijamy mięsem i spinamy jedną wykałaczką i tak samo postępujemy z każdym następnym kawałkiem. Gdy wszystkie roladki będą gotowe, obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej i kładziemy na gorący olej. Na poczatku smażymy na mocniejszym płomieniu, gdy kotlety będą już złociste z każdej strony to zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką i tak smażymy jeszcze ok. 10 - 15 minut aby mięso i farsz w środku były miękkie. Podajemy z dowolnymi dodatkami, moja rodzina preferuje frytki i sałatkę grecką.

Smacznego


photo
kotlet a'la devolay z niespodzianką: Zdjęcie pochodzi z notki kotlet a'la devolay z niespodzianką


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy