wrze.14

jajecznica z pomidorami

dodano: 14 września 2009 przez kaczka89


To przepis na moje ulubione śniadanko, które zawsze przypomina mi dzieciństwo czyli jajeczniczka na pomidorach, lubię też te w wersji z innymi "śmieciami" jednak samej jejecznicy bez dodatków nie cierpię.

- 2 średnie pomidory

- 2 jajka

- łyżka masła

- sól do smaku, ewentualnie mała cebulka

Skórkę pomidorów delikatnie naciąć na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Po kilku chwiliach wyjąć pomidory z wrzątku, zahartować zimną wodą i zdjąć skórkę. Pokroić na nieregularne kawałki i rozdusić na patelni z łyżką masła. Czas duszenia to góra 5 minut, oczywiście pod przykryciem i delikatnie posolić. Gdy pomidory będą już w miarę rozduszone, wbić jajka, posolić i chwilę podsmażyć żeby jajecznica zgęstniała, jednak nie trzymać na ogniu zbyt długo ponieważ sok zacznie oddzielać się od jajek z pomidorem i będzie nie smaczna. Musi mieć delikatną, lekko kremową konsystencji. I voila danie gotowe. Jeśli przepadacie za duszoną cebulką, można w trakcie duszenia pomidorów dorzucić pokrojoną w półtalarki, będzie delikatna i chrupiąca.

 


photo
jajecznica na pomidorach: mniam Zdjęcie pochodzi z notki jajecznica z pomidorami


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy